100 Konut   
 Bağış 
Görüşlerinizi
Paylaşın
MOĞOLİSTAN BÜYÜKELÇİSİ RAVDAN'DAN ATO'YA ZİYARET

BÜYÜKELÇİ RAVDAN, MOĞOLİSTAN'A YATIRIM ÇAĞRISI YAPTI.

ATO BAŞKANI BARAN: "TİCARET ANLAMINDA İHTİYAÇ DUYULAN HER KONUDA ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYMAYA HAZIRIZ"


15 ŞUBAT 2019-Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Türkiye ile Moğolistan'ın ticaret hacminin, mesafenin uzunluğu ve kargo taşımacılığı maliyetleri nedeniyle istenilen seviyede olmadığını belirterek, "Ulaşımla ilgili sorun aşılarak,  havayolu kargo taşımacılığı için sistem oluşturulabilirse ticaret hacmimiz birkaç kat daha artacaktır" dedi.

 

ATO'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Moğolistan Büyükelçisi Bold Ravdan, ATO Başkanı Gürsel Baran'a nezaket ziyaretinde bulundu. Baran'ın makamında gerçekleşen ziyarette, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesine ilişkin konular ele alındı. Ankara ekonomisi hakkında bilgi veren Baran, Ankara'nın savunma ve metal sanayi ile medikal sanayi alanında Türkiye'nin en gelişmiş şehirlerinden biri olduğunu söyledi.  Başkent'in sağlık hizmetleri kapasitesi hakkında bilgi veren Baran, "15 bin yatak kapasitesiyle Ankara yerli ve yabancı hastalara hizmet verecek durumdadır" dedi. Baran, Ankara'nın sağlık, fuar ve kongre turizmi konusunda gelişimi için çalışma yürüttüklerini de anlattı.

 

-KARDEŞ ÜLKE MOĞOLİSTAN-

Moğolistan ile Türkiye'nin ekonomik ve siyasi ilişkilerini incelediğini bildiren Baran, "Moğolistan ve Türkiye 50 yıldan beri siyaseten ve dostluk anlamında ilişkileri güçlü olan ülkeler. Bu iki ülke de birbirlerini kardeş ülkeler olarak görüyor" dedi. Ankara ile Moğolistan arasındaki ticaretin 1 milyar dolar seviyesine ulaşamamış  olmasını üzücü bulduğunu belirten Baran, "Moğolistan ile ticaretin en büyük engeli uzaklık olabilir. Ulaşımla ilgili sorunu aşarsak ve havayolu kargosu için sistem oluşturabilirsek, Moğolistan ile ticaretimiz 2-3 kat artacaktır" dedi.

Moğolistan'ın denize kıyısı bulunmayan bir ülke olarak zor bir coğrafyada bulunduğuna dikkat çeken Baran, ülke ekonomisinin gelişmesi için ihracatını geliştirmesi, bunun için de üretimini artırması gerektiğini söyledi. Moğolistan'da madencilik, tarım ve hayvancılık sektörlerinde ağırlıklı üretim yapıldığını kaydeden Baran, söz konusu sektörlerde Türkiye ile ticaret yapılabileceğini, Türk işadamlarının da Moğolistan'da inşaat sektörü başta olmak üzere faaliyet gösterebileceğini söyledi. İki ülke arasında turizmin de gelişebileceğine dikkat çeken Baran, "Türklerin ilk yazıtı Orhun Abideleri'ni görmek için ülkenize turist gelebilir" diye konuştu.

"TÜRKİYE'NİN TEKNOLOJİSİNİ UYARLAMAK İSTİYORUZ"

Moğolistan Büyükelçisi Bold Ravdan da, konuşmasında Türkiye ile ticari ilişkileri geliştirmek istediklerini belirterek, Türk iş insanlarını Moğolistan'a yatırım yapmaya davet etti. Moğolistan'ın madencilik, tarım ve hayvancılık alanında geliştiğini belirten Ravdan, "Bu alanlarda Türkiye'nin teknolojisini Moğolistan'a uyarlamak istiyoruz" dedi.

İnşaat ve müteahhitlik alanında eksikleri olduğunu söyleyen Ravdan, "Ankara Ticaret Odası'nın Meslek Komiteleriyle, Türkiye'de ilişkiler geliştirmek istediğimiz alanlarda görüşüp sunum ve tanıtımlar yapmak istiyoruz" dedi.

Mesafelerin uzak olmasının ticarette oluşturduğu dezavantaja değinen Ravdan,  "Türkiye ile direkt uçuşların başlaması ile kargo taşımacılığının da gelişeceğine inanıyoruz" diye konuştu.

Moğolistan'ın sağlık turizmi için Güney Kore'ye giderek 250 milyon dolar bıraktığını anlatan Ravdan, sağlık ve medikal açıdan gelişmiş olan Ankara'ya Moğolistan'dan sağlık amaçlı turizm yapılabilmesi için teşvik sisteminin kullanılabileceğini söyledi.

Görüşmeye  ATO Başkan Yardımcısı Temel Aktay ve Moğolistan Büyükelçiliği Ticari ve Ekonomi İşleri İkinci Katibi Khosbayar Galsandongong da eşlik etti.