ATO BAŞKANI BARAN: "PERAKENDE SEKTÖRÜ İÇİN YENİ BİR YASAL DÜZENLEMEYE İHTİYAÇ VAR"
26 HAZİRAN 2020- Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, pandemi sürecinde canla başla çalışan perakende sektörünün tatil gününden istihdama kadar bir dizi sorununun bulunduğunu belirterek, "Perakende sektörünün bekleyen sorunlarının çözümü için yeni bir yasal düzenlemeye ihtiyaç var" dedi.
ATO Başkanı Baran, Ankara Ticaret Odası'nın 7 No'lu Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Perakende Ticareti Meslek Komitesi'nin Perakendeciler Federasyonu (PERDER) ile gerçekleştirdiği ve Başkent'teki yerel market temsilcilerinin yer aldığı sektörel istişare toplantısına katıldı. Toplantının açılışında konuşan Baran, tüm dünyanın sıkıntı yaşadığı koronavirüsle mücadele sürecini Türkiye'nin başarıyla yönettiğini belirterek, ekonomik veriler açısından da sürecin en az hasarla atlatılacağını kaydetti.
Koronavirüsle mücadele sürecinde birçok sektörün faaliyetlerine geçici süreyle ara verildiğini hatırlatan Baran, perakende sektörünün gece-gündüz demeden çalışarak vatandaşların ihtiyacını karşıladığını söyledi. Baran, "Size düşen görev çok ağırdı. Bu görevi hakkıyla yerine getirdiniz, hepinize teşekkür ederiz" dedi.
-PANDEMİ SEBZE-MEYVEDE FİRE ORANLARINI DÜŞÜRDÜ-
Koronavirüsle mücadele için marketlerde bir dizi hijyen tedbirinin uygulamaya konduğunu hatırlatan Baran, bu tedbirlerden birisinin de vatandaşların meyve ve sebzeyi el değmeden satın alabilmesi için reyonlarda ek personel görevlendirilmesi olduğunu kaydetti. Baran, "Sebze-meyve reyonlarında alınan tedbirlerin bu ürünlerdeki fire oranlarını yaklaşık yüzde 7 seviyesinde düşürdüğüne dair bilgiler geldi. Bu oran gıda israfını önlemek açısından gerçekten çok sevindirici" diye konuştu.
Toplantıya katılan PERDER üyelerini tek tek dinleyen Baran, sektörün sorunlarına çözüm oluşturacak konuları ilgili mercilere iletmek konusunda Ankara Ticaret Odası olarak her türlü katkıyı sağlayacaklarını kaydetti.
Ankara PERDER Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Karagöz, Türkiye Perakendeciler Federasyonu Eski Başkanı Mustafa Altunbilek ile market temsilcileri toplantıda sektör sorunlarını dile getirdi. Perakende sektörünün çözüm bekleyen sorunları şu şekilde sıralandı:
- Perakendenin yasal düzenleme ile tanımının yapılması
- Marketlerin haftada bir gün tatil yapması
- Mesai saatlerinin düzenlenmesi (işyeri açma-kapama saati)
- Sektörde çalışan personelin tatil ve mesai saatleri nedeniyle sektörü geçici iş olarak görmesi ve bu nedenle istihdam kalitesinin düşmesi
- Toptan alımlar için uygulanan yüzde 1 KDV'nin perakende satışlarda yüzde 8'e yükselmesi ve bunun fiyatlarda tüketicilere yansıması
- İşçi-işveren davaları
Toplantıya ATO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Murat Ülkü Karakuş, ATO Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Fatih Çetinkaya, 7 No'lu Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Perakende Ticareti Meslek Komitesi Başkanı Ali İhsan Gürel, Başkan Yardımcısı Kenan Kanbur, Meclis Üyeleri Edip Balcı ve Selin Soykan Tepebaşı, Komite Üyeleri Cavat Durmaz, Mustafa Fazıl Erbil ve Ali Özdemir ile Ankara PERDER Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Karagöz, Türkiye Perakendeciler Federasyonu eski Başkanı Mustafa Altunbilek, GİMAT Yönetim Kurulu Başkanı Recai Kesimal ile çok sayıda yerel market temsilcisi katıldı.
ATO BAŞKANI BARAN TOBB TÜRKİYE EKONOMİ ŞURASI'NDA REEL SEKTÖRÜN TALEPLERİNİ DİLE GETİRDİ.
ATO BAŞKANI BARAN, SEDEC 2022'DE KONUŞTU
ATO YÖNETİM KURULU BAŞKANI BARAN VE ATO MECLİS BAŞKANI DERYAL, PARALİMPİK MİLLİ SPORCULARLA BİR ARAYA GELDİ
ATO BAŞKANI BARAN'DAN BANKACILIK KREDİLERİNE İLİŞKİN DEĞERLENDİRME
ATO İLE VAKIF KATILIM ARASINDA BANKACILIK İŞLEMLERİ PROTOKOLÜ İMZALANDI
ATO BAŞKANI BARAN, TEDx AÇILIŞINDA KONUŞTU
SUNEXPRESS GENEL MÜDÜR YARDIMCISI ÇALIŞKAN, ATO BAŞKANI BARAN'I ZİYARET ETTİ
İNDİRİMLİ SATIŞ REKLAMLARI VE TİCARİ UYGULAMALARI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI ATO'DA YAPILDI
ATO VE TİMKODER İŞ BİRLİĞİYLE GERÇEKLEŞTİRİLEN KİŞİSEL GELİŞİM EĞİTİM HAFTALARI PROGRAMI TAMAMLANDI
ATO BAŞKANI BARAN'DAN KİRA ARTIŞLARINDA ÜST SINIRIN İŞYERLERİNİ KAPSAYACAK ŞEKİLDE GENİŞLETİLMESİ TALEBİ
      *Formu nüfus cüzdanı bilgilerine göre doldurunuz.
   * *Açıklama bölümüne varsa kurum/kuruluş adı ve unvan bilgisini yazınız.