Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca satın alımı planlanan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, MSB, DSİ, Karayolları, İller Bankası, Vakıflar Genel Müdürlüğü gibi çeşitli kamu kurum ve kuruluşları tarafından bir Poz. No. ile tanımlanarak fiyatları belirlenmiş olan ürün/imalat kalemleri dışında, ÖZEL BİRİM FİYATLI olarak tanımlanan Sistem, Cihaz ve yedekleri ile, ihtiyaç duyumsanan ürün, üretim ve hizmetlere ilişkin, ihale öncesinde, ihaleye yönelik YAKLAŞIK MALİYETİNİN oluşturulması amacıyla, birim fiyat ve/veya bedellerinin belirlenmesi çalışmalarıdır.
"Kamu Kurum ve Kuruluşları tarafından ihale öncesinde ihalelere ilişkin olarak, yaklaşık maliyete esas tahmini birim fiyat belirlemeleri, ilgi alanında yapılan araştırmalar sonucunda sağlanan bilgilere bağlı olarak ve ilgili meslek komitesinin görüşü alınmak suretiyle belirlenir. Ancak bu tahminler, odayı veya bunların şubelerini hukuken bağlamaz." (Oda Muamelat Yönetmeliği - Md.40)
İNŞAAT GRUBU VE TAMAMLAYICI İŞLER
Kamu Kurum ve Kuruluşlarına ait inşaat işlerinde kullanılan ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nca her yıl ilan edilen inşaat rayiç listelerinde bulunmayan ürünlere ilişkin doğrudan ilgili Kamu Kurum ve Kuruluşuna ya da ana yüklenici adına düzenlenmiş faturaların içerdiği ürün kalemlerinin, fatura düzenleniş tarihi itibariyle piyasa rayiçlerine uygunluğu bakımından onaylanması çalışmalarıdır.
Faturaların rayice uygunluğunun onayı:
Faturaya konu mal veya hizmetle iştigal eden en az üç işletmeden belgelendirilmek suretiyle alınacak fiyatların ortalaması veya alınan fiyatlardan birbirine en yakın olanlar dikkate alınarak yapılır. Bu sayıda işletmenin bulunmaması halinde, ilgili meslek komitesinin görüşü veya gerekli durumlarda meclis tarafından onaylanan eksper listeleri arasından yönetim kurulu kararı ile görevlendirilecek eksper heyetinin raporu üzerine işlem yapılır. Ancak, özel imalata ilişkin faturaların, görevlendirilecek eksper heyeti tarafından düzenlenecek rapora göre onaylanması zorunludur. Onay işlemi, fatura asılları üzerine yapılır.
Rayice uygunluğu istenen fatura, özel imalatı gerektiren bir iş için düzenlenmişse yapılan işin numunesinin faturaya eklenmesi, bu mümkün olmadığı takdirde yapılan işin teknik özelliklerini gösterir açıklama, resim ve benzeri belgelerin faturaya eklenmesi zorunludur.
"Proforma faturalar ile birim fiyatı belirlemek için düzenlenen faturalar alım satım akdi hukuken gerçekleşmediğinden onaylanmaz. Ancak, birim fiyatı belirlemek için düzenlenen faturalarda işin tamamının belirtilmesi halinde bu faturaların onaylanması mümkündür. Ayrıca, sadece montaj, işçilik veya nakliye bedeli için düzenlenen faturalar ile malzeme fiyatı, işçilik, nakliye ve montaj bedeli dahil olarak düzenlenen faturalar fiyat tespiti usullerinin uygulanmasına imkan vermediğinden onaylanmaz.
Faturaların tasdiki, satış yapan ve faturayı düzenleyen satıcının bulunduğu yer odası veya şubesi tarafından yapılır." (Oda Muamelat Yönetmeliği - 38.Madde)
İnşaat Grubu ve Tamamlayıcı İşler Fatura Onay Başvuruları İçin İstenen Belgeler:
İnşaat Grubu ve Tamamlayıcı İşlere İlişkin Fatura Onay Başvurularında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar:
Başvurularınızın takibini (312) 201 83 82 numaralı telefondan yapabilirsiniz.
Kamu Kurum ve Kuruluşu personeli ile bunların bakmakla yükümlü oldukları aile fertlerinin, tedavileri için başvurdukları Üniversite Hastaneleri, Devlet Hastaneleri ve Özel Sağlık Kuruluşları tarafından reçete edilerek, Kamu Kurum ve Kuruluşu personeli tarafından veya medikal firmalarca temin edilen iyileştirici nitelikteki tıbbi sarf malzemeleri ve medikal tedavide kullanılan tıbbi cihazlar için düzenlenen faturaların, içerdiği ürün kalemlerinin piyasa rayiçlerine uygunluğu bakımından onaylanması çalışmalarıdır.
Sağlık Grubu Fatura Onay Başvuruları için Talep Edilen Belgeler:
Yapım İşleri Genel Şartnamesi Md. 22-23 kapsamında, ilgili Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca alımı gerçekleştirilecek malzeme ve malzemeler için yapmış oldukları çalışmalar sonucu, uygun buldukları birim fiyat ve/veya fiyatlarının piyasa rayiçlerine uygunluğu bakımından onaylanması ya da uygun bulunan birim fiyat ve/veya fiyatlarının belirlenmesine yönelik ÖDEMEYE ESAS FİYAT UYGUNLUĞU çalışmalarıdır.
Rayiç Fiyat Tespiti Başvuruları İçin İstenen Belgeler:
Kamu Kurum ve Kuruluşlarının yazılı talepleri üzerine Yapım İşleri Genel Şartnamesi 22-23. Maddesi kapsamında Ankara Ticaret Odası'nın çalışma alanı içerisinde üretilen veya satılan malzeme ve malzemeler ile ilgili olarak uygulama ayına ait yerel rayiçlerin tespiti ve onayı çalışmalarıdır.
Bilgi Edinme Hakkı Kanunu 7. Maddesi çerçevesinde;
Diğer Bilgilendirmelere Yönelik Başvurular İçin Talep Edilen Belgeler;
(*) Fiyat bilgisi istenen evraklar için zorunludur.
(**) Oda Meclisinin aldığı karar uyarınca, firmalara yapılan diğer bildirimler için sair belge ücreti adı altında ücret alınmakta olup, bu bedel ATO-Mali İşler Müdürlüğü veznesine yatırılmaktadır.
Sair belge ücreti Hizmet Standartları Tablosu'nda yer almaktadır.
Diğer Bilgilendirme Başvurularında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar