100 Konut   
 Bağış 
Görüşlerinizi
Paylaşın
ATO BAŞKANI BARAN, "DIŞ TİCARET UZMANI YETKİNLİK GELİŞTİRME PROJESİ"NİN AÇILIŞ PROGRAMINA KATILDI

ATO'NUN DA DESTEKLERİYLE GERÇEKLEŞEN PROGRAM, İŞ DÜNYASININ DIŞ TİCARET UZMANI İHTİYACINI KARŞILAMAYI HEDEFLİYOR.

 

ATO BAŞKANI BARAN: "OSTİM'DE FAALİYET GÖSTEREN 6 BİNDEN FAZLA İŞLETMEMİZİN TAMAMINI İHRACATÇI HALE GETİRME HEDEFİYLE ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜLMESİ, MİLLİ GELİRİMİZ İÇİN DE, GENÇ NÜFUSUMUZ İÇİN DE ÖNEMLİ."

 

6 OCAK 2021- Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Türkiye'nin dinamik üretim yapısı ve birçok ülkeye saatlik uçuşlarla ulaşabilme avantajlarıyla ihracata ve e-ihracata ağırlık vermesi gerektiğini belirterek "OSTİM'de faaliyet gösteren 6 binden fazla işletmemizin tamamını ihracatçı hale getirme hedefiyle çalışmalar yürütülmesi, milli gelirimiz için de, genç nüfusumuz için de önemli" dedi.

 

ATO Başkanı Gürsel Baran, Ankara Ticaret Odası ve Ankara Sanayi Odası'nın destekleriyle OSTİM OSB Dış Ticaret Koordinatörlüğü'nce hayata geçirilen Dış Ticaret Uzmanı Yetkinlik Geliştirme Projesi'nin online olarak gerçekleştirilen açılış programına katıldı.

 

Programa ASO Başkanı Nurettin Özdebir, OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, Ticaret Bakanlığı Güney Asya Ülkeleri Daire Başkanı Çağatay Özden, OSTİM Dış Ticaret Koordinatörü Dr. Meral Gündüz, KOSGEB OSTİM Müdürü Hasan Şenel, Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri İhracata Yönelik Devlet Yardımları Şefi Neşe Turabık Büyükgöz, eğitmenler ve eğitim alacak isimler de katıldı.

 

Programın açılışında konuşan ATO Başkanı Baran, OSTİM'in ihracatı geliştirmek üzere başlattığı programın önemine dikkat çekerek "Burada üretilen ürünlerin ihracatının yapılması, daha çok ülkeye ulaşması sadece OSTİM'in değil, şehrimizin ve ülkemizin de başarısı anlamına gelir." dedi.

 

Ülkelerin gelir seviyesini yükseltmek için ihracat rakamlarını artırmaya çalıştıklarını hatırlatan Baran, OSTİM'in ihracatı geliştirmek üzere başlattığı programın önemine dikkat çekti.


KOBİ'lerin katma değer ve istihdam oluşturma avantajları ve esnekliklerinden dolayı tüm dünyada öneminin arttığını ifade eden Baran, ülkemizdeki işletmelerin yüzde 99,8'ini, istihdamın yüzde 73,8'ini toplam üretimin de yüzde 64,5'ini KOBİ'lerin gerçekleştirdiğini söyledi. KOBİ'lerin ihracattaki payının düştüğünü ifade eden Baran, toplam ihracatın sadece yüzde 56,3'ünü KOBİ'lerin yaptığını söyledi.

 

-"E-TİCARET VE E-İHRACAT SEFERBERLİĞİ BAŞLATTIK"-

 

ATO'nun ihracata yönelik yaptığı çalışmaları anlatan ATO Başkanı Baran, "Dünya genelinde e-ticaret hacmi 3,5 trilyon dolar seviyesinde. Bizler de, e-ticaret ve e-ihracatın dünyadaki büyüme hızını dikkate alarak, Odamızda E-Ticaret ve E-İhracat Seferberliği başlattık. İlk etapta bin üyemizi e-ticaret ve e-ihracat yapabilir hale getireceğiz" diye konuştu.

 

ATO üyelerinin zaman ve mekân sınırı olmadan tüm dünya ile ticaret yapabilmesini sağlamak istediklerini dile getiren Baran, "Dış ticaretin hem şehrimiz hem ülkemiz için öneminin farkındayız. Ankara şu anda Türkiye'nin en fazla ihracat yapan altıncı ili durumunda. Hedefimiz liderlik. Bunun için sürekli yeni projeler geliştiriyoruz. Markalaşma ve Coğrafi İşaretli Ürünler konuları da zaten bu nedenle gündemimizde yer alıyor" değerlendirmesini yaptı.

 

-ASO BAŞKANI NURETTİN ÖZDEBİR-

Toplantıda konuşan ASO Başkanı Nurettin Özdebir ise Ankara'nın özellikle ileri teknoloji alanında ön plana çıktığının altını çizerek şunları söyledi: "Türkiye'nin en sofistike ve nitelikli üretim yapısına sahip olan Ankara sanayisi ihracatta da her zaman ilk beş il içerisinde yer almıştır. Gerçi bu yıl beşinciliği Gaziantep'e kaptırarak çok az bir farkla altıncı olduk. TİM'in dün açıkladığı verilere göre, Gaziantep 7.935 milyar dolarla beşinci, Ankara ise 7.766 milyar dolarla altıncı oldu. Bu noktada biraz daha fazla çalışmamız gerektiği açık. 2021'de bunu telafi ederek Ankara'yı hak ettiği noktalara taşımak için hep beraber çalışmamız gerekiyor" dedi.

 

-OSTİM BAŞKANI AYDIN-


OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın ise pandemi döneminde 22 ülkenin ticaret müşavirleri ile firmaları buluşturduklarını kaydetti. Aydın, "Pandemiden önce bölgemizde yürüttüğümüz önemli bir projede, firmalarımızı Ticaret Bakanlığımızın desteğiyle e-ticaret ortamına taşıdık. Özellikle pandemide çok işimize yarayacak, ihracata önemli destek olacak diye düşünüyoruz. OSTİM OSB'nin 2021 yılı için belirlediği Ekonominin Aşısı İhracat Projesi'nin ilk faaliyeti Dış Ticaret Uzmanı Yetkinlik Geliştirme Programı yıla güzel bir başlangıç oldu. Firmaların ihracatını artırmak bizim için ibadet. Programın hazırlanmasında katkı veren tüm kişi ve kurumlara teşekkür ediyoruz." dedi.

 

-PROGRAMA KATILIM ÜCRETSİZ-

 

Ocak - Mart 2021 döneminde gerçekleştirilecek 90 saatlik programda, dış ticaretin 21 farklı konusunda eğitim verilecek. 92 firmadan 186 katılımcının dahil olduğu programa katılım ücretsiz. Dersler, ilgili kamu kurumlarının uzmanları, OSTİM Dış Ticaret Koordinatörlüğü ve profesyonel eğitmenler tarafından verilecek. Eğitim, 90 saatlik ders programına ek olarak, Ticaret Bakanlığı, Ankara Sanayi Odası (ASO), Ankara Ticaret Odası (ATO), EXİMBANK, Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri ve KOSGEB temsilcileri ile düzenlenecek genel katılıma açık seminerlerle de desteklenecek.

 

ATO Dış İlişkiler ve Fuarlar Müdürü Ferhat Akyüz de programın ilk etabında bir eğitim verdi.