7 ŞUBAT 2021- Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran, 37 milyar dolar cari açığı olan Türkiye'nin 2 bin 500 coğrafi işaret alabilecek yöresel ürünüyle ülke ekonomisine 20 milyar dolar kazanç sağlayabileceğini bildirdi. Baran, "AB'de tescil almış 3 bin 732 ürün var, bunların AB ekonomisine katkısı 77 milyar Avro" dedi.
Antalya Ticaret Borsası (ATB) ile Antalya Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen "Sizin Oraların Nesi Meşhur?" programına katılan ATO Başkanı Baran, Ankara Ticaret Odası olarak yöresel ürünlerin ekonomiye kazandırılması için yoğun çalışma yürüttüklerini belirterek bu çerçevede "Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi" düzenlediklerini söyledi. Ankara'nın 14 coğrafi işaretli ürünü olduğunu, 28 ürün için tescil başvurusunda bulunulduğunu söyleyen Baran, Başkent'te coğrafi işaret alabilecek 720 yöresel ürün bulunduğunu bildirdi.
Türkiye'nin 37 milyar dolar cari açığını azaltmak için coğrafi işaretli yöresel ürünleri işaret eden Baran, "Bu ülkenin her yerinde inanılmaz bir zenginlik var. Bu zenginliği ülkenin menfaatlerine dönüştürmekle ilgili çalışmalar yapmalıyız. Başka ülkeler bunu yapıyor. Fransa'nın Comte Peyniri, İtalya'nın Parmesan peynirinin iki ülkeye katkısı 1.5 milyar Avro. 50 bin kişiye istihdam sağlanıyor. AB'de tescil almış 3 bin 732 ürün var, bunların AB ekonomisine katkısı 77 milyar Avro. Dünyada tescil almış 10 bin ürün var, bunların 200 milyar Avro karşılığı var. Bizim ise coğrafi işaret alabilecek 2 bin 500 ürünümüz var. Ülkemize katkısı 20 milyar dolar olabilir. 37 milyar dolar cari açık verdiğimiz düşünüldüğünde, buradan gelecek 20 milyar dolar ekonomimize inanılmaz katkı sağlar, eğer değerlendirebilirsek" diye konuştu.
-"KÖYDEN KENTE GÖÇÜ ÖNLEMELİYİZ"-
Ekonomiden sosyal hayata, eğitimden sağlığa güçlendirilerek kırsalın nüfusunun artırılması gerektiğini vurgulayan Baran, "Köyden kente göçü önlemeliyiz. Nasıl önleriz onların emeğini kıymetlendirerek. Köyleri boşalttık, kimse kalmadı, şehirlerde ise işsizler ordusu" dedi. Türkiye'nin tarımda kendi kendine yeten ülkelerden birisi olduğunu belirten Baran, "İnsanlar tarıma bundan sonraki süreçte gereken önemi verecek. Yakın süreçte dünyada kendi kendine yeten ve önemli ülkelerden biri olacağız. Ülkemizin potansiyeli tarımını gelişimi için uygun" şeklinde konuştu.
Gürsel Cingöz moderatörlüğünde online düzenlenen programa TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Ankara Ticaret Borsası Başkanı Faik Yavuz, Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Zekai Efeoğlu, Ankara Tarım ve Orman Müdürü Bülent Korkmaz da katıldı.
ATO İLE AZERBAYCAN KOBSKA ARASINDA İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI
ATO BAŞKANI BARAN GÜNDEMDEKİ ÇEK DÜZENLEMESİNE DİKKAT ÇEKTİ
ARABULUCULUK SÜRECİNDE KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI, ATO'DA KONUŞULDU
TÜRKİYE'NİN İLK ŞEHİRCİLİK BİENALİ ATO'DAKİ PROGRAMLA DEVAM EDİYOR
TURİZM SEKTÖRÜNÜN KALBİ TRAVELEXPO'DA ATTI...
ATO İLE LUSAKA TSO ARASINDA "İYİ NİYET PROTOKOLÜ" İMZALANDI
ATO BAŞKANI BARAN, "BÜTÜN YÖNLERİYLE BAŞKENT ANKARA"YI ANLATTI
ATO'DAN BÜYÜKELÇİLERE VE YABANCI MİSYON TEMSİLCİLERİNE RESEPSİYON
ATO, TURİZMİN KALBİ TRAVELEXPO ANKARA 6. ULUSLARARASI TURİZM VE SEYAHAT FUARI'NDA STANT AÇTI
ATO BAŞKANI BARAN, TİCARET BAKANI BOLAT'IN DÜZENLEDİĞİ "İŞ DÜNYASI İSTİŞARE TOPLANTISI"NA KATILDI
      *Formu nüfus cüzdanı bilgilerine göre doldurunuz.
   * *Açıklama bölümüne varsa kurum/kuruluş adı ve unvan bilgisini yazınız.