Görüşlerinizi
AKTARLIK, MESLEKİ YETERLİLİK KURUMU'NDA 5. SEVİYE MESLEK OLARAK BELGELENDİ.
ATO BAŞKANI BARAN: "AKTARLIĞIN BELGELİ MESLEK HALİNE GELMESİYLE KÜLTÜREL MİRAS VE HAFIZA KORUNACAK"
12 Ağustos 2021- Ankara Ticaret Odası (ATO) ile Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) arasında imzalanan protokol uyarınca, aktarlığı belgeli meslek haline getirmek için ATO'nun 23 No'lu Aktarlar ve Çiçekçiler Meslek Komitesi ile Aktarlar Derneği ve sektör temsilcilerinin katkılarıyla hazırladığı meslek standardı Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından kabul edilerek Resmi Gazete'de yayımlandı. Aktarlığın meslek olarak kabul edilmesini değerlendiren ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, "Kültürel mirasımız korunarak yeni nesillere aktarılacak ve ekonomimize bugünkünden daha çok kaktı sağlayacak" dedi.
ATO'nun MYK ile geçen yıl Temmuz ayında imzaladığı protokol uyarınca başlatılan ve ATO İdea tarafından yürütülen Aktarlık Mesleği İçin Ulusal Meslek Standardı Hazırlama çalışmaları tamamlandı. Sektöre nitelikli iş gücünün yetişmesi için gereken bilgi, beceri, tavır ve tutumların belirlenmesi ve standart geliştirilmesi için ATO 23 No'lu Aktarlar ve Çiçekçiler Meslek Komitesi ve Aktarlar Derneği toplantılar yaptı. Bu toplantılarda ortaya konan sonuçlar, ilgili sektörlerin görüşüne sunulmasının ardından "Aktar (Seviye 5) Meslek Standardı" onaylandı. Aktarlık Meslek Standardı daha sonra Mesleki Yeterlilik Kurumu Yönetim Kurulu tarafından kabul edilerek 11 Ağustos 2021 tarihli Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.
Aktarlık Mesleğine standart geliştirme çalışmalarını değerlendiren ATO Başkanı Baran, "Yüzyıllar öncesine dayanan bir mesleğin hala sözlü kültürle yeni nesillere aktarılması, mesleğin kendisine yapılan büyük haksızlıktı. Ankara Ticaret Odası olarak mesleğin hakkını teslim edebilmek için bu çalışmayı başlattık. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.
Baran, aktarlığın belgeli meslek haline gelmesiyle birlikte gençler tarafından tercih edileceğini belirterek, "Aktarlığın meslek olarak belgelenmesiyle birlikte, geleneksel yöntemlerle aktarılan bilgiler, bilim temelli modern metotlarla icra edilecek ve kayda geçirilecek ve böylece önemli bir kültür mirasımız ve hafızası korunmuş olacak" diye konuştu. Baran, Türkiye'nin endemik bitki çeşitliliğinin aktarlığın meslek olarak gelişmesine de katkı sağlayacağını söyledi.
ATO BAŞKANI BARAN, "DOĞU-BATI EKSENİNDE ANKARA'NIN ULAŞTIRMADAKİ YENİ ROLÜ" PANELİ'NDE KONUŞTU
1 Gün Önce
SLOVAKYA BÜYÜKELÇİSİ SLIVOVIC, ATO BAŞKANI BARAN'I ZİYARET ETTİ
2 Gün Önce ATO BAŞKANI BARAN, AJET'İN "ANKARA'DAN BÜKREŞ'E İLK DİREKT UÇUŞUNA" KATILDI
13 Gün Önce
ÇİÇEKÇİLİK SEKTÖRÜNÜN GELECEĞİ İÇİN GÜÇ BİRLİĞİ
13 Gün Önce ELEKTRİK PİYASALARINDA DÖNÜŞÜM ZİRVESİ ATO EV SAHİPLİĞİ'NDE YAPILDI.
14 Gün Önce
ATO BAŞKANI BARAN, DÜNYA GÜNDEMİNE İLİŞKİN DEĞERLENDİRMELERDE BULUNDU
20 Gün Önce
ATO BAŞKANI BARAN, 12. ARTANKARA FUARI'NIN AÇILIŞINA KATILDI
21 Gün Önce
ATO BAŞKANI GÜRSEL BARAN'DAN RAMAZAN BAYRAMI MESAJI
28 Gün Önce GİNE BÜYÜKELÇİSİ FOFANA, ATO BAŞKANI BARAN'I ZİYARET ETTİ
35 Gün Önce
"ANKARA MARKASI", ITB BERLİN FUARI'NDA...
42 Gün Önce