Görüşlerinizi
BARAN: "DEMİRDEN ÇİMENTOYA ARTAN MALİYETLER KAMU MÜTEAHHİTLERİMİZİ SIKINTIYA SOKTU. FİYAT FARKI VE TASFİYE İZNİ VERİLMESİ SEKTÖRÜN DEVAMLILIĞI AÇISINDAN ÖNEMLİ İHTİYAÇTIR"
1 Aralık 2021-Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, kamu müteahhitlerinin girdi maliyetlerinde yaşanan artışlar nedeniyle sıkıntıya girdiğini belirterek, "Kamuya iş yapan müteahhitlerimizin, projeleri üstlendikleri zamanki fiyatlarla maliyetleri karşılaması imkânsız hale geldi. Fiyat farkı ve tasfiye izni verilmesi sektörün devamlılığı açısından önemli ihtiyaçtır" dedi.
ATO Başkanı Baran, yazılı bir açıklama yaparak, kamu müteahhitlerine fiyat farkı ve tasfiye izni verilmesi için çağrıda bulundu. İnşaat sektörünün 200'ün üzerinde alt sektöre talep oluşturması ve yaklaşık 2 milyon kişiye istihdam imkânı sağlaması nedeniyle lokomotif bir sektör olduğunu kaydeden Baran, "Dünyada ve ülkemizde yaşanan gelişmeler, girdi maliyetlerindeki yüksek oranlı artışlar, üretim maliyetlerini yükseltti. Altyapı ve üst yapı inşaatlarında kullanılan çelikten çimentoya, bakırdan alüminyuma, PVC'den elektrik malzemelerine kadar ürünlerin fiyatlarında beklenmedik yükseklikte artışlar meydana getirdi. Yüksek artışlar kamuya iş yapan müteahhit firmaları çok zor durumda bıraktı" dedi.
Müteahhitlerin yaşadığı sıkıntıların, irtibatlı tüm sektörlere yansıdığını her fırsatta ilgili makamlar nezdinde dile getirdiklerini de kaydeden Baran, "Binlerce müteahhit üyemiz kamuya, hastaneden okula varıncaya kadar pek çok inşaat yapıyor. Son dönemde yaşanan ekonomik gelişmeler ve girdi fiyatlarındaki artışlar taahhüt edilen fiyatlara işlerin tamamlanması önünde engel oluşturdu. Devam eden kamu projelerini üstlenen müteahhit üyelerimize bu olağanüstü maliyet artışları nedeniyle işlerini sürdürebilmeleri ve ayakta kalabilmeleri için uğradıkları zararın telafisi amacıyla Fiyat Farkı ödenmesi; buna rağmen işlerini sürdüremeyecek müteahhit üyelerimize de şartsız tasfiye ve devir hakkı tanınması sektörün devamlılığı açısından önemli ihtiyaçtır" diye konuştu.
-YILLARA SARİ İNŞAAT STOPAJI SORUNU-
Baran, bu yılın başında yapılan düzenlemeyle "yıllara sari inşaat işi" olarak tanımlanan, birden fazla takvim yılına yaygın inşaat ve onarım işi yapanların hak edişleri üzerinden kesilen stopaj oranının yüzde üçten yüzde beşe çıkarılmasının da müteahhitleri zora soktuğuna da dikkat çektiği açıklamasında şunları söyledi:
"Stopajın hasılat üzerinden yüzde beş oranında alınması, yüzde 30'u aşan oranda karlılığa denk gelmektedir. Tüm girdi maliyetlerinin arttığı, fiyat farkı da olmayan işlerde böyle bir karlılık söz konusu değildir. Hammadde temini ve fiyatlar nedeniyle zor günler yaşayan inşaat sektörünün sıkıntıları stopaj oranın yükselmesiyle de katmerlenmektedir. Bu düzenlemenin ertelenmesi veya geri çekilmesinde fayda vardır."
ATO BAŞKANI BARAN, "DOĞU-BATI EKSENİNDE ANKARA'NIN ULAŞTIRMADAKİ YENİ ROLÜ" PANELİ'NDE KONUŞTU
1 Gün Önce
SLOVAKYA BÜYÜKELÇİSİ SLIVOVIC, ATO BAŞKANI BARAN'I ZİYARET ETTİ
2 Gün Önce ATO BAŞKANI BARAN, AJET'İN "ANKARA'DAN BÜKREŞ'E İLK DİREKT UÇUŞUNA" KATILDI
13 Gün Önce
ÇİÇEKÇİLİK SEKTÖRÜNÜN GELECEĞİ İÇİN GÜÇ BİRLİĞİ
13 Gün Önce ELEKTRİK PİYASALARINDA DÖNÜŞÜM ZİRVESİ ATO EV SAHİPLİĞİ'NDE YAPILDI.
14 Gün Önce
ATO BAŞKANI BARAN, DÜNYA GÜNDEMİNE İLİŞKİN DEĞERLENDİRMELERDE BULUNDU
20 Gün Önce
ATO BAŞKANI BARAN, 12. ARTANKARA FUARI'NIN AÇILIŞINA KATILDI
21 Gün Önce
ATO BAŞKANI GÜRSEL BARAN'DAN RAMAZAN BAYRAMI MESAJI
28 Gün Önce GİNE BÜYÜKELÇİSİ FOFANA, ATO BAŞKANI BARAN'I ZİYARET ETTİ
35 Gün Önce
"ANKARA MARKASI", ITB BERLİN FUARI'NDA...
42 Gün Önce