Evrensel tanımlamaya göre "Coğrafi İşaret", belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri yönünden kökeninin bulunduğu yöre, alan, bölge ya da ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren işaretlerdir. Belirli bir yöreyle özdeşleşmiş bu eşsiz ürünleri belirleyen temel nitelikler, tipik ve kaliteli ürünler olmaları ve belli bir bilinirliğe ve üne sahip bulunmalarıdır.
Coğrafi işaretler başlığı altında ürünlerin tanıtımı ve korunması, bugün yüksek ekonomik kazanç elde edilmesinden kaliteli üretimin teşvik edilmesine ve yerli üreticilerin kendi topraklarının ürünlerini bir markaya dönüştürmelerine kadar sayısız olanaklar sağlayarak kırsal topluluklar için kültürel ve ticari anlamda "yeniden doğuş" anlamına gelmektedir.
Ankara Ticaret Odası, bölgesel kalkınmanın gelişimi, üreticilerin kapasitelerinin ve gelirlerinin artırılması ve üyelerine yeni ticari fırsatlar sağlamak amacıyla coğrafi işaret kavramı ve coğrafi işaretli ürünler ile ilgili çalışmalar yürütmektedir.
Türkiye'nin en büyük sivil toplum kuruluşlarından biri olan Ankara Ticaret Odası, 160 binin üzerindeki üyesine yönelik yürüttüğü çalışmalar kapsamında bugüne kadar Ankara'ya ait 5 ürünün coğrafi işaret tescil çalışmalarını yürüterek tescil ettirmiş, 4 yeni ürün için de çalışmalarını sürdürmektedir. Ankara Döneri, Ankara Simidi, Ankara Erkeç Pastırması, Ankara Tava ve Çamlıdere Höşmerim Tatlısı ürünlerinin tescilleri alınmış olup, Ankara Balı, Ankara Tiftiği, Ankara Andezit Taşı ve Ankara Aspir Bitkisi'nin tescil çalışmaları devam etmektedir.
2. ULUSLARARASI COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLER ZİRVESİ
Ankara Ticaret Odası'nın (ATO) 19-20-21 Eylül tarihlerinde ikinci kez gerçekleştirdiği "Uluslararası Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi", oturumları, eğitim programları, fuar ve etkinlikleriyle kamuoyunun yoğun ilgisini çekmiştir. Zirve ve fuar, üç günde 57 bin katılımcı sayısına ulaşarak, Türkiye'de coğrafi işaretler konusunda bugüne kadar gerçekleştirilen en büyük etkinlik olmuştur.
ATO Congresium Kongre ve Sergi Salonu'nda gerçekleşen Zirve süresince 105 kurum ve kuruluş stant açmış, toplam beş binin üzerinde ikili iş görüşmeleri gerçekleştirilmiş, 12 oturum ve 63 sunumda, 25'i yabancı olmak üzere toplam 83 konuşmacı ile birlikte Coğrafi İşaretli ürün konusu tüm detayları ile ele alınmış, düzenlenen 10 eğitim programına katılan 2.765 kişi sertifika almaya hak kazanmıştır.
Dünyada yaklaşık 200 milyar doları aşan bir pazar büyüklüğüne sahip coğrafi işaretler alanında çalışmalarımızı ileriye taşımak ve yerel üreticimizin ürünlerine katma değer sağlayarak yeni ihracat pazarları oluşturmak temel hedefimiz çerçevesinde Ankara Ticaret Odası olarak bundan sonra da bu alandaki ulusal ve uluslararası çalışmalarımıza devam etme azmindeyiz.
2. Uluslararası Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi'nin web sitesine ulaşmak için tıklayınız.
COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLER KİTABI
Ankara Ticaret Odası, Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek 2020 yılı içerisinde çalışmalarını başlatmış olduğu ve coğrafi işaret kavramından, ürün tescillemeye, tescilli ürün denetimlerinden üreticilerin korunması ve tarım ülkesi olan Türkiye'nin bereketli topraklarının bu alanda ticarileşmesi noktasına kadar birçok konuyu ele alan Coğrafi İşaretli Ürünler Kitabı'nı hazırlamıştır.
"Coğrafi İşaretler Kitabı"nı indirmek için tıklayınız.
      *Formu nüfus cüzdanı bilgilerine göre doldurunuz.
   * *Açıklama bölümüne varsa kurum/kuruluş adı ve unvan bilgisini yazınız.