Görüşlerinizi
Sayın Üyemiz,
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından Odamıza iletilen Millî Eğitim Bakanlığı Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü'nün 04.11.2025 tarih ve 145405267 sayılı yazısında; uzun yıllar mesleğinde fiilen çalışan ancak ustalık veya usta öğreticilik belgesine sahip olmayan kişilerin bu belgeleri hangi şartlar altında alabileceklerine ilişkin usul ve esaslar açıklanmıştır.
Söz konusu yazıda;
-3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nun 28'inci maddesine göre, "Kalfalık yeterliğini kazanmış ve mesleğinde en az beş yıl çalışmış olanlar doğrudan ustalık sınavlarına katılabilirler. Bu sınavları başarıyla tamamlayanlara ustalık belgesi verilir."
-Aynı Kanunun 31'inci maddesine göre, "Ustalık yeterliğini kazanmış olanlar Bakanlıkça açılacak iş pedagojisi kurslarını başarıyla tamamladıklarında usta öğreticilik belgesi almaya hak kazanırlar. Ayrıca, ustalık yeterliğini kazanmış olup mesleğinde en az on yıl çalıştığını belgeleyenler, iş pedagojisi kursu sınavına doğrudan katılabilirler."
-MEB Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nin 70/A maddesine göre, "Ustalık/işyeri açma belgesine, dört yıllık mesleki ve teknik orta öğretim diplomasına veya en az ön lisans diplomasına sahip olanlar iş pedagojisi kursuna katılabilirler. Kurs uzaktan eğitimle yapılabilir, sınavları e-Sınav şeklinde uygulanabilir."
-MEB Önceki Öğrenmelerin Tanınması, Denklik ve Ölçme Değerlendirme İşlemleri Yönergesi'nin 7'nci maddesine göre ise, "Mesleğinde en az beş yıl çalıştığını Sosyal Güvenlik Kurumu veya Bağ-Kur belgeleriyle ve vergi mükellefiyet belgesiyle kanıtlayanlar ustalık sınavlarına alınırlar."
hükümleri yer almaktadır.
Bu kapsamda; Mesleğinde uzun yıllar fiilen çalışmış ancak ustalık veya usta öğreticilik belgesine sahip olmayan kişiler, yukarıda anılan mevzuat hükümleri doğrultusunda Millî Eğitim Bakanlığına bağlı Mesleki Eğitim Merkezlerine başvurarak, yapılacak sınavlardan başarılı olmaları hâlinde söz konusu belgeleri alabilecektir.
Önemle bilgilerinize sunulur.
Saygılarımızla,
Ankara Ticaret Odası
ANKARA TİCARET ODASI ÜYE EĞİTİM İHTİYAÇLARI BELİRLEME ANKETİ
3 Gün Önce
TEK PAZAR PROGRAMI GENÇ GİRİŞİMCİLER İÇİN ERASMUS ÇAĞRISI
3 Gün Önce
İHRACAT BEYANNAMELERİNİN KAPATILMASI
3 Gün Önce
İŞKUR-YABANCILARIN ÜLKEMİZDE ÇALIŞMASINA İLİŞKİN BİLGİLER
5 Gün Önce
AVRUPA KOMİSYONU 2026 TEK PAZAR VE REKABETÇİLİK RAPORU
5 Gün Önce
AB LİDERLER TOPLANTISI AÇIKLAMASI
5 Gün Önce
TEKNOFEST 2026 BAŞVURU SÜRE UZATIMI HAKKINDA
5 Gün Önce
SATIŞ MİKTARI BİLGİ TEMİNİ HAKKINDA
7 Gün Önce
GRUP 3523 KOLONYA İMALATI KAPASİTE KRİTERİ REVİZESİ
10 Gün Önce
1. KARADENİZ DENİZ ARAÇLARI VE EKİPMANLARI BOAT SHOW FUARI (TRABZON)
10 Gün Önce