Görüşlerinizi
Sayın Üyemiz,
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nden (TOBB) Odamıza, Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü'nün 05.01.2026 tarihli ve 117500793 sayılı yazısı iletilmiştir.
Bahse konu yazıda, Pan-Avrupa-Akdeniz Tercihli Menşe Kurallarına Dair Bölgesel Konvansiyon Ortak Komitesinin 1/2023 Sayılı Kararı Kapsamı Tercihli Menşe Kuralları Hakkında Yönetmelik (Yönetmelik), 20/12/2025 tarihli ve 33113 sayılı Resmî Gazete'de yayımlandığı hatırlatılarak, 31/12/2025 tarihli ve 33124 sayılı (6. mükerrer) Resmî Gazete'de yayımlanan tadil yönetmeliğiyle, Yönetmelik kapsamına yeni anlaşmalar alındığı ve menşe kümülasyonu uygulanmasında Bakanlığın resmî internet sitesinden duyurulan tabloların esas alınması gerektiğinin mevzuata dercediliği belirtilmiştir.
Yazıda devamla Mezkur Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin onuncu fıkrasında "Ürünlerin ihracatı gerçekleştiren Taraf ülke menşe statüsünü bu maddede belirtilen kümülasyonun uygulanması suretiyle elde etmiş olması halinde, bu Yönetmeliğin altıncı bölümünde yer alan usullere uygun biçimde düzenlenen veya hazırlanan menşe ispat belgesine İngilizce olarak "CUMULATION APPLIED WITH (Taraf ülke/ülkelerin İngilizce dilindeki isim/isimleri)" ibaresi yazılır. Menşe ispat belgesi olarak EUR.1 dolaşım belgesinin kullanıldığı hallerde, bu ibare 7 numaralı kutuya yazılır."; 20 nci maddesinin sekizinci fıkrasında "Menşe beyanı kapsamı eşyanın Ek V'te belirtilen ülke veya ülkeler menşeli girdilerle 10 uncu madde hükümleri kapsamında kümülasyon uygulanmak suretiyle menşe kazanmış olması durumunda, beyana İngilizce dilinde "CUMULATION APPLIED WITH (Ülkenin/Ülkelerin ismi) yazılır." denildiği aktarılmıştır.
Bu çerçevede, Yönetmeliğin 2 nci maddesinde yer alan anlaşmalar kapsamında Bakanlığın resmî internet sitesinden duyurulan en güncel PEM Matrisi esas alınarak yapılan ihracat işlemlerinde kümülasyon uygulanmasıyla Türkiye menşeli sayılan eşya için EUR.1 dolaşım belgesi veya menşe beyanı düzenlendiğinde, yukarıda alıntılanan Yönetmelik hükümlerine göre kümülasyon bilgisinin bu belgelere kaydedilmesi gerekmekte olup kümülasyon uygulanarak menşe kazanan eşya için söz konusu meşruhatın tatbik edilmesinin ihtiyari değil zorunlu olduğu belirtilerek, ithalatçı ülke gümrüklerinde sorun yaşanılmamasını teminen ihracatçı firmalar tarafından bahse konu uygulamaya dair gerekli hassasiyetin gösterilmesi gerektiği ifade edilmektedir.
Bilgilerinize saygıyla sunarız.
FIATA DİPLOMA EĞİTİMİ - FIATA DIPLOMA IN FREIGHT FORWARDING
1 Gün Önce
ÖDEME SÜRESİ VE HAKSIZ TİCARİ UYGULAMALAR HK.
1 Gün Önce
ÇALIŞMA İZNİ BELGELERİNİN YENİ TASARIMI
1 Gün Önce
GIDA ETİKETLEME MEVZUATI UYUM SÜRESİ
1 Gün Önce
AB ORMANSIZLAŞMANIN ÖNLENMESİ TÜZÜĞÜ (EUDR) HK.
3 Gün Önce
MEB BAĞLAM TEMELLİ ÇOKTAN SEÇMELİ SORU YAZIM KILAVUZU
3 Gün Önce
AMBALAJ VE AMBALAJ ATIKLARI TÜZÜĞÜ (PPWR)
3 Gün Önce
TAŞIT ONAY BELGELERİNİN GEÇERLİLİK SÜRESİNİN 3 YIL OLARAK BELİRLENMESİ
3 Gün Önce
SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMADA KADIN HAMLESİ NİYET BEYANI
6 Gün Önce
ÜÇ DENİZ GİRİŞİMİ 11. ZİRVESİ YAN ETKİNLİKLERİ (HIRVATİSTAN)
8 Gün Önce